Hoe FOCUS je bij je verbeterprojecten in een aan huis kan helpen
Met verbeterprojecten bedoel ik projecten zoals:
- Nieuwe meubels kopen
- Klussen en schilderen in huis en tuin
- Afscheid nemen van wat je niet meer wilt
Als je geen focus hebt, dan blijven deze projecten een soort vage wolk. Erger nog elke keer dat je door het huis loopt, zie je iets waar je eigenlijk nog iets mee wilt. Of iemand waarmee je samenwoont ziet en benoemt iets wat hij anders wil (vraag niet hoe ik het weet).
Om vooruitgang te boeken is het handig kleine stappen te identificeren. Hoe kleiner de stappen, hoe sneller de vooruitgang. “Aanstaande zaterdag naar de Ikea rijden en een spiegel kopen” wordt eerder opgepakt dan “de ingang opknappen” – gewoon omdat het brein het lekker vindt vooruitgang te boeken. Je kunt hierop inspelen door het brein hapklare brokjes te geven.
Projecten in huis laten mij elke keer zien hoe prettig het is continue te verbeteren – en dan in een snelheid die bij ons past. Als er niets gebeurt kan het saai worden, als we te veel in een keer willen is het niet meer leuk.
De FOCUS methode helpt je samen tot een plan van aanpak te komen die flexibel is, en aanstuurt op een concrete eerste actie.
Hier de basis versie van de FOCUS-methode:
- Fantaseer: schrijf alles op wat je wilt veranderen. Schrijf het gewoon van je af. Het is een aangename eerste stap om met elkaar te delen wat we alles willen. We nemen hier nog geen beslissing, er wordt alleen geïnventariseerd.
- Onverstandig kiezen: kom tot een prioritering vanuit je gevoel. Je gevoel omvat meer informatie dan je analytische kant. Vraag je af: wat zijn de eerste drie projecten die ik graag wil oppakken? Als je hier een meer stapsgewijze steun nodig hebt, kun je hier mijn GRATIS online FOCUS-tool voor gebruiken.
- Samen: hoe past de volgorde vanuit je gevoel bij alles andere wat speelt in je leven? Ik wil graag een muur op zolder schilderen, maar dat is handig in de zomer te doen (niet nu als het heel koud is en ik deze artikel schrijf). Hoe realistisch is het plan? Past het bij de vakantie- en weekendplannen?
Je plan is goed genoeg als je zin hebt de eerste stap te zetten. Na het zetten van de eerste stap is het handig nog even de check te doen of het plan nog goed voelt en zo niet wat nodig is om er een beter gevoel over te krijgen.
Even samenvatten: door je top 3 verbeterprojecten vanuit je gevoel te identificeren kun je tot een plan komen waar je zin in hebt. Je loopt dan door je huis en kunt genieten van hoe het alles stap voor stap mooier wordt.