Hoe FOCUS je helpt je bedrijf op te bouwen


Je bent voor jezelf begonnen vanuit een passie of dat een baan niet de meest geschikte manier is om te geven wat je wilt geven. Ik heb bijvoorbeeld geen vacature als FOCUS-coach langs zien komen – ook al komt scrum master aardig in de buurt 😊

Een bedrijf opbouwen kan voelen als timmeren aan een weg die je nog niet kent. Je gevoel speelt dan een belangrijke rol om richting te geven en te weten dat je op koers bent.

Focus voor je ogen is wennen aan de hoeveelheid licht die beschikbaar is. Focus voor het opbouwen van je bedrijf betekent je plannen aan te passen aan de hoeveelheid aandacht, energie en tijd die beschikbaar is. Deze afstemming kun je des te beter maken des te meer je naar je gevoel luistert.

Hoe dan?

  • Begin met je bedrijf stap voor stap op te bouwen. Waarschijnlijk wil je nog wat dingen leren over marketing of verkopen, kijk of je hier een rijtje van kunt maken. Welke stappen wil je zetten en welke vaardigheden wil je leren? In welke volgorde en wat doet die volgorde dan met jou? Deze vragen helpen je even pas op de plaats te maken en afstemmen op je gevoel.
  • Gek genoeg brengt een stap-voor-stap lijst urgentie. Als zie wat ik allemaal wil doen en hoe lang het duurt voordat ik aan het laatste stuk kan beginnen, raak ik heel erg gemotiveerd meteen aan de slag te gaan.
  • Een stap-voor-stap lijst zet je aan het denken: wanneer is het goed genoeg? Perfectionisme is een heel gemene vorm van uitstelgedrag. Je had al lang kunnen stoppen en door kunnen gaan, maar iets in jou kon niet loslaten. Reflectie zou kunnen helpen deze patronen te zien. Een stap-voor-stap plan geeft vaak meer overzicht dan een alles-tegelijkertijd plan. Overzicht helpt bij het reflecteren en zien van patronen.

Als je nog nooit een bedrijf opbouwd hebt kun je je natuurlijk afvragen of je die stappen die je voor je vanuit je gevoel uitgestippeld hebt wel de juiste zijn.

Ik heb bijvoorbeeld al vaker het verhaal gehoord dat starters aan het begin veel geld aan een logo hebben uitgegeven en daar achteraf spijt van hadden – omdat het voor hun toch niet de juiste eerste stappen waren.

Als je stap-voor-stap plan even wilt checken met het advies dat iemand zou geven die al meer succesvol (ik bedoel mulit-million dollars) bedrijven opgebouwd heeft, kun je het boek “Fix this Next” van Mike Michalowicz lezen. Hier is een link naar een online toets van hem over hetzelfde onderwerp.

Als je nu een plan hebt om je bedrijf te groeien en daar een stap-voor-stap vanuit je gevoel wilt maken, kun je een coaching met mij boeken.

Even samenvatten: een stap-voor-stap-plan kan je helpen de nodige overzicht te hebben om beter te reflecteren. Het geeft je meer duidelijkheid dan een alles-tegelijkertijd-plan over welke stap de juiste is. En, het helpt tegen patronen zoals perfectionisme makkelijker te herkennen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *