Waarom mijn plannen niet te strikt mogen zijn


Een tijd geleden had ik het met een vriend over mijn plannen. Hij zei: grappig je helpt mensen te plannen en jouw proces om blogs te schrijven is chaotisch.

Wat is mis met traditionele plannen?

Er lijkt iets in de lucht te hangen, dat alleen een bepaalde type plan een goede plan is. Het probleem is, dat het voor mij niet werkt (en voor jou misschien ook niet):

  • Mythe 1: een goed plan gebruikt tabellen of op z’n minst op ruitenpapier. In ieder geval iets met grijze kastjes. Ik haat de gedachte mijn leven en toekomst in grijs omlijnde kastjes te stoppen. Ik kan dat niet en vooral wil ik dat niet kunnen.
  • Mythe 2: heel veel details. Nog zo iets waar ik makkelijk kriebels van krijg. Vooral bij leuke, spannende projecten, echte avonturen die ik nog nooit eerder gedaan heb, maar om die een of ander reden toch het lef gevonden heb om ervoor te gaan. Fantastisch! Life worth living! Maar, vraag me alsjeblieft niet om details. Soms moet je de weg vinden terwijl je hem bewandeld.
  • Mythe 3: als je een plan hebt, mag je hem niet wijzigen. Plan wijzigen lijkt te duiden op een characterfout van de plan-wijziger. Pfff, doe maar liever geen plan dan. Want het leuke aan mijn avonturen is dat ik het nog niet allemaal weet.

Zoals je ziet, kan de standaard manier van plannen makkelijk tegen ons gebruikt worden. Je zou dan kunnen denken dat het handiger is geen plan te hebben. Als dat voor jou werkt, stop dan met plannen.

Persoonlijk ervaar ik wel voordelen bij het plannen. Het geeft me rust en overzicht en als er iets onverwachts gebeurt kan ik sneller erop reageren.

Hoe moet een plan uitzien bij projecten waar een traditionele planning (zie boven) niet werkt:

  • geen grijze kastjes. Wel een ideale volgorde.
  • geen afgedwongen details. Geen keuzes die je nog niet wilt maken. Wel lekker veel vragen om te mijmeren en op die manier helderheid te krijgen.
  • geen verbod of schaamte op plan wijzigingen. In tegendeel, dat de pad zich ontvouwt als we hem bewandelen, mogelijkheden zich zullen voordoen en we inzichten blijven krijgen over ons, het leven en hoe we onze doelen kunnen bereiken. Als je plan in feite alleen je ideale volgorde is, kun je hem makkelijker wijzigen.

Zoals je waarschijnlijk verwacht is dit ook de basis van de FOCUS-methode: een ideale volgorde en 3 vragen om met mijmeren te starten, plus ruimte om je eigen mijmer-vragen toe te voegen.

Als je ook een plan zonder grijze kastjes, afgedwongen details en zonder schaamte bij koersveranderingen wilt: boek een business-plan make-over coaching. Dan heb je sneller die koers die bij jou past.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *